Dr. Pepper, bautura ce se afla astazi in magazine, este produsul unor experimente relizate intr-o farmacie. Charles Alderton era farmacist la Morrison’s Old Corner Drug Store and Soda Fountain din Morrison, Texas. In loc sa accepte aromele de fructe disponibile in acel timp (1885), Alderton a amestecat si potrivit aromele pana cand a creat o bautura unica (din 23 de arome) pe care clientii o iubeau.
Bautura Coca-Cola a fost inventata la sfarsitul secolului al XIX-lea de John Pemberton, un farmacist din Atlanta. Initial a fost brevetata ca medicament, un cocawine numit Pemberton’s French Wine Coca in 1885 iar primele vanzari au fost la Jacob’s Farmacy din Atlanta, Georgia la pretul de 5 centi. Pemberton a sustinut ca bautura Coca-Cola a vindecat multe boli, inclusiv dispepsia, neurastenia si durerile de cap.
Majoritatea companiilor farmaceutice investesc anual peste 20% din cifra de afaceri in cercetare si dezvoltare de noi molecule cu potential terapeutic, care ajuta la progresul stiintific si medical, precum si la cresterea sperantei de viata a pacientilor.
La data de 10 octombrie 1903, compania Bayer din Germania a pus in vanzare aspirina.
Medicamentul a fost obtinut de catre chimistul bavarez, Felix Hoffman pentru a ameliora reumatismul tatalui sau.
Aspirina a fost derivata la inceput din acidul salicilic, un extract din coaja de salcie, dar in anul 1899 Bayer a realizat un procedeu de a–l obtine prin sinteză. Acesta a fost primul medicament de sinteză si reprezinta inceputul industriei farmaceutice.
In anii 1830 sosul de ketchup pe care acum il servim la masa a fost vândut ca medicament, in farmacii. Ketchupul a fost considerat un medicament si vandut ca pastile de tomate. Ideea a venit de la dr. John Cook Bennett, presedintele departamentului medical de la Universitatea Willoughby din Ohio. El a crezut ca rosiile pot vindeca boli precum icter si indigestie. Bennett a luat aceste idei direct de la doctorul William Smith, medic care a trait in Michigan. Astazi, ketchupul se gaseste in 97 % din casele americanilor.