Primul eveniment pentru lansarea Sistemului National de Verificare al Medicamentelor (SNVM) s-a desfasurat vineri, 09 Februarie 2018, la Palatul Parlamentului reunind reprezentanti ai farmaciilor, distribuitorilor, producatorilor, dezvoltatorilor IT, presei si autoritatilor din Romania, precum si reprezentanti ai Uniunii Europene, Arvato BERTELSMANN si GS1 Global. Evenimentul a fost organizat de catre Organizatia de Serializare a Medicamentelor din Romania (OSMR), o organizatie non-guvernamentala, autonoma, independenta, apolitica si non-profit, infiintata pentru implementarea Directivei Europene nr. 2011/62/EU din 8 Iunie 2011 cu privire la medicamentele contrafacute si a Regulamentului Delegat 2016/161. OSMR este responsabila pentru implementarea si administrarea Sistemului National de Verificare al Medicamentelor (SNVM), o platforma de verificare prin intermediul careia farmaciile sau alte parti interesate, cum ar fi distribuitorii angro din Romania, pot verifica autenticitatea unui produs. OSMR are ca membri fondatori Asociatia Producatorilor Internationali de Medicamete (ARPIM), Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania (ADRFR), Asociatia Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM) si Colegiul Farmacistilor din Romania (CFR).
“Implementarea acestui sistem este integral in sarcina mediului privat, industria farmaceutica fiind cea care sustine financiar tot acest proces. Rolul autoritatilor din Romania este acela de a crea un cadru legislativ clar si de a superviza si susține desfasurarea actiunilor. Reprezentantii Ministerului Sanatatii, ANMDM-ului, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Departamentului de Sanatate Publica al Administratiei Prezidentiale si ai Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor prezenti la eveniment si-au exprimat suportul pentru desfasurarea proiectului. Suntem in linie dreapta, 09 Februarie 2019 fiind termenul limita pentru un sistem national functional, cu toti actorii conectati. Un semnal de alarma a venit din partea lui Andreas Walter – Director General – European Medicines Verification Organization care a prezentat stadiul de implementare al proiectului la nivelul Uniunii Europene, iar statusul actual pentru Romania fiind acela de: “probably not ready”. Au trecut deja doi ani din timpul alocat, perioada in care proiectul nu a avansat in România, lasandu-se pentru 2018 mare parte din actiuni. Vestile bune au venit insa de la Alexandru Chetrusca – Project Manager in cadrul Arvato Romania, firma care va gestiona Sistemul National de Verificare (NMVS) si de la Valentin Popescu, Directorul Tehnic OSMR, acestia au prezentat detaliile tehnice si modul de lucru, precum si varianta aleasa pentru comunicarea cu dezvoltatorii IT.”, ne-a relatat Oana Radu, Director Executiv WinSoft Suport, in urma participării la eveniment.
Regulamentul delegat (UE) 2016/161 al Comisiei, direct aplicabil in legislatiile nationale in UE, completeaza Directiva 2001/83/CE prin stabilirea de norme detaliate pentru elementele de siguranta care vor aparea pe ambalajul medicamentelor de uz uman. Acestea constau intr-un identificator unic (un cod de bare bidimensional) si un dispozitiv de protectie impotriva modificarilor ilicite pe ambalajul anumitor medicamente de uz uman, pentru a permite identificarea si autentificarea acestora. Introducerea elementelor de siguranta va preveni patrunderea medicamentelor falsificate in lantul legal de aprovizionare, de la fabricant la distribuitorii angro si respectiv, la farmacii si spitale, garantandu-se astfel autenticitatea medicamentului.
“Din punct de vedere al aplicatiei de gestiune farmaceutica, PharmaOriginal, modificarile vor fi realizate la timp, colegii din departamentul de programare fiind inscrisi deja si analizand specificatiile puse la dispozitie de catre Arvato pe website-ul: https://www.sws-nmvs.eu/. De asemenea, cei din OSMR ne-au anuntat ca organizeaza grupuri de lucru tematice pentru a raspunde neclaritatilor identificate. Marea provocare a functionarii sistemului national nu vine din zona farmaciilor, unde suntem învatati sa facem modificari rapide, unde exista deja echipamente adecvate, cititoarele de coduri de bare 2D, ci din inregistrarea producătorilor, a produselor pentru generarea codurilor unice, dar si din zona implementarii in cadrul spitalelor publice, efortul financiar fiind unul considerabil mai mare. Ne vom implica alaturi de ceilalti dezvoltatori software din domeniul farmaceutic, prin oferirea de soluții. Avem un an înainte să facem lucrurile să meargă pentru clienții noștri.”, a concluzionat Oana Radu.
Mai multe informatii, precum si materialele prezentate in cadrul conferintei vor fi actualizate pe website-ul OSMR: https://osmr.ro/