Medicii de familie vor continua protestul referitor la birocratia din domeniul medical si subfinantarea asistentei medicale, prin refuzul de a acorda servicii decontate de casele de asigurari de sanatate incepand din 3 ianuarie 2018.
“Din pacate, nu avem motive sa renuntam la protest. Vom continua sa consultam oamenii pro bono, cei mai multi dintre noi, insa ceilalti vor incasa consultatiile. Nu vom mai da trimiteri si retete compensate, asta este obligatia Casei de Asigurari. Nu știm cat vom continua acest protest, pentru ca nu depinde de noi. Deciziile sunt mai sus. Noi am incercat, am fost la discutii la Ministerul Sanatatii, dar totul a ramas la nivel de „se va…”, a declarat presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei (SNMF), Rodica Tanasescu pentru News.ro
“Coalitia Solidari pentru Sanatate”, constituita la sfarsitul lunii octombrie a organizat protestul din 15 noiembrie, din Piata Victoriei, la care au participat sute de medici si pacienti din motivul “imposibilitatii de practica optima a medicinei de familie”.
Ministerul Sanatatii, Florian Bodog clasifica decizia medicilor de familie “neprofesionista” pentru ca este folosita suferinta pacientilor pentru negocieri si afirma ca au fost luate masuri pentru debirocratizarea sistemului si pentru finantarea suplimentara.
“Le cer scuze pacientilor si consider total neprofesionista decizia medicilor de familie de a folosi boala si suferinta acestor oameni in negocieri care, de fapt, au pornit de la discutii constructive despre debirocratizarea actului medical, in beneficiul pacientilor si a cadrelor medicale, dupa care s-a ajuns la revendicari de ordin financiar. Ma bucur, totusi, ca o mare parte dintre medicii de familie au inteles dorinta noastra de a gasi solutii si masuri pentru rezolvarea acestui blocaj. In aceasta perioada pacientii pot beneficia de servicii medicale in cadrul cabinetelor medicale care au semnat contracte cu casele de asigurari de sanatate, in cadrul centrelor de permanenta si in cel al serviciilor de urgenta”, a declarat ministrul Sanatatii, Florian Bodog.
Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS), conform datelor furnizate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, la nivel national, peste 60% (90% Bucuresti) din medicii de familie au semnat actul aditional de prelungire a contractului cu casele de asigurari de sanatate.