Declaratii si concluzii in urma evenimentului Pharma Summit (ZF)

POZAnewspillplantshighbright

 
 

CNAS va trimite scrisori catre persoanele asigurate o lista cu serviciile medicale utilizate.

Incepand cu anul viitor persoanele care beneficiaza de asigurari de sanatate vor primi o scrisoare din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate in care vor fi specificate serviciile medicale de care au beneficiat, decontate de CNAS.
Pentru eliminarea fraudelor din sistemul de sanatate se doreste reorganizarea legislativa bazata pe o participare activa a asiguratului. Daca se produce modificarea legii, asiguratii vor primi incepand cu primul trimestru al anului viitor o situatie a serviciilor medicale si medicamentelor care au fost decontate in numele lor, cu precizarea costului alocat din bugetul de sanatate. Prin campania de informare si constientizare se doreste implicarea asiguratilor in eficientizarea utilizarii fondurilor.
“Pe langa metodele de control consacrate, venim cu inca o metoda eficienta de informare a asiguratului, de control.
Asiguratul va primi anual o scrisoare in care va fi mentionat in anul respectiv care au fost serviciile de care a beneficiat, decontate in sistemul de sanatate.
Avand in vedere ca asiguratul contribuie la sistemul de sanatate, de data aceasta in analiza CNAS si in viziunea noii conduceri este o reorganizare legislativa bazata pe o participare activa a asiguratului.” Lavinia Mihai, director general CNAS.
Bugetul aprobat trimestrial pentru medicamentele acordate asiguratilor si cele din programele nationale s-au dublat in sase ani, sustine Liliana Mihai, directorul general al CNAS. Cu toate acestea, reprezentantii companiilor farmaceutice spun ca nu simt aceasta majorare in businessurile lor.

Sursa: www.zf.ro


Metoda pretului minim al medicamentelor nu este una favorabila.

In Romania pretul medicamentelor de pe retete este cel mai mic din Uniunea Europeana, fapt ce genereaza exportul paralel. Petru Craciun, directorul general Cegedim afirma ca metoda pretului minim este falimentara si ca formula actuala a taxei de clawback de 20 % duce la denaturarea competitiei corecte.
“Diferenta pe care o facem noi in raport cu alte comunitati este ca suntem tributari termenului scurt si nu oferim predictibilitate, posibilitatea unei întelegeri multi-anuale. Daca am avea o gandire prospectiva si ne-am preocupa de interesele cetateanului, multe lucruri ar fi usor de pus la punct.
Romania inseamna 4% din populatia UE si 1% din piata farmaceutica europeana, asa ca nu putem decide ceva la nivel european sau mondial. Deciziile care ne privesc si pe noi sunt luate de obicei in alte parti.
CNAS decontează 1,5 miliarde de euro pentru medicamente compensate.”
Acestea sunt declaratiile directorului general Cegedim in cadrul evenimentului Pharma Summit’17 organizat de Ziarul Financiar.

Sursa: www.zf.ro


E nevoie de o informare corecta a pacientului in consumarea medicamentelor fara reteta pentru scaderea presiunii din sistemului de sanatate.

„Viteza de crestere a pietei de medicamente din Romania este destul de mare. La nivelul lui 2016 eram pe locul 5 în Europa ca viteza de crestere. Oportunitatea pentru pacienti si sanatate exista. Presiunea pe sistemul de sanatate se poate reduce printr-un pacient corect informat” a declarant Razvan Bosniceanu, presedintele Asociatiei Române a Producătorilor de Medicamente Generice din România.
In cadrul evenimentului Pharma Summit, el afirma ca sunt foarte multe oportunitati in aceasta zona, ca productia medicamentelor eliberate fara reteta se face cu toate standardele de calitate si ca este foarte important sa avem un pacient corect informat.
“Sunt probleme care pot fi comune cu zona de medicamente de prescriptie. Piata de medicamente OTC în 2016 a reprezentat undeva la 23% din valoarea de piata totala de medicamente.
Automedicatia are două directii. Poti sa te tratezi singur daca ai mai avut simptomele, nu poti sa te tratezi singur dacă nu recunosti simptomele”.

Sursa: www.zf.ro