A fost aprobat contractul-cadru pentru anul 2018 si va intra in vigoare pe data de 1 aprilie 2018

OAV9FP0
 

CNAS a publicat Proiectul Normelor metodologice de aplicare pentru anul 2018 a Contractului-cadru prin care se vor reglementa conditiile acordarii asistentei medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale. Contractul-cadru pentru anul 2018 aduce o serie de schimbari, comparativ celui din anul precedent, privind accesul persoanelor asigurate la medicamente si servicii medicale, birocratia si trasparenta furnizorilor de servicii medicale.

Daca in anul 2017 farmacia trebuia sa fie in contract cu aceeasi casa de asigurari de sanatate ca si medicul prescriptor, din data de 1 iulie 2018 aceasta procedura se va aplica doar pentru medicamentele care fac obiectul contractelor cost-volum-rezultat (contractele in care furnizorul ofera gratuit un număr determinat de unitati, pentru un numar determinat de pacienti, pe o anumita perioada de timp, pentru o tinta terapeutica stabilita sau cu un anumit pret negociat).

De asemenea, investigatiile recomandate de medicii aflati in contract cu sistemul asigurarilor sociale de sanatate vor putea fi realizate la orice furnizor, indiferent cu ce casa de asigurari de sanatate se afla acesta in relatii contractuale.

O alta noutate adusa de contractul-cadru pentru acest an este semnatura electronica obligatorie a medicilor ce detin un contract cu casa de asigurari de sanatate. Medicii sunt obligati sa detina pana la data de 30 aprilie 2018 semnatura electronica.

O serie de schimbari vor avea loc si in cadrul programului de activitate al medicilor si a documentelor necesare in cazul pacientilor. Noile reglementari vor simplifica procesul de contractare pentru furnizorii de medicamente, servicii si dispozitive medicale prin eliminarea unor documente solicitate in prezent si posibilitatea de a transmite documentele in format electronic.

Sura: CNAS